Kun je niet vliegen in de Open categorie? Bijvoorbeeld omdat je een zware drone gebruikt, over bebouwing vliegt of buiten het zicht van de piloot (BVLOS) opereert? Dan valt je vlucht onder de Specifieke categorie. In dat geval heb je in de meeste situaties een vergunning nodig.
Â
Welke routes zijn er binnen de Specifieke categorie?
Â
Binnen deze categorie zijn er drie manieren om legaal te opereren:
1. SORA – Zelf een risicobeoordeling uitvoeren
Met de Specific Operations Risk Assessment (SORA) methode stel je zelf een gedetailleerde risicobeoordeling op. Hierin beschrijf je alle risico’s én welke maatregelen je neemt om die te beperken.
2. PDRA – Gebruik maken van een vooraf gedefinieerde beoordeling
PDRA staat voor Predefined Risk Assessment. Hierbij maak je gebruik van een vooraf ingevulde risicobeoordeling, opgesteld door EASA (de Europese luchtvaartautoriteit). Minder werk, maar wel beperkt tot specifieke scenario’s.
3. STS – Declaratie op basis van een standaardscenario
Voldoe je aan de voorwaarden van een Standaardscenario (Standard Scenario, STS)? Dan hoef je geen vergunning aan te vragen, maar volstaat een declaratie. Je kunt meteen aan de slag zodra je een bevestiging van ontvangst hebt gekregen van de IL&T. Let op: je moet wel alle vliegprocedures en documentatie op orde hebben, want de IL&T voert later een audit uit.
Â
Wil je direct meer weten over de vergunningen voor jouw specifieke business case? Neem dan contact op.
Hoe werkt het aanvragen van een vergunning?
Heb je op basis van een SORA- of PDRA-beoordeling bepaald dat je een vergunning nodig hebt? Dan is de volgende stap het samenstellen van je vliegdocumenten, zoals een operationeel handboek met procedures, noodmaatregelen en checklists.
De aanvraag loopt via de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T). Je dient alle documenten digitaal in via hun portaal.
Houd rekening met langere doorlooptijden
Hoewel een aanvraag normaal gesproken binnen 8 weken en uiterlijk 16 weken in behandeling moet worden genomen, kan het in de praktijk tot wel 26 weken duren. Dit komt door de grote drukte bij IL&T.
Wat gebeurt er na het indienen van je aanvraag?
Na de eerste beoordeling ontvang je meestal feedback van IL&T. Jij (of je adviseur) past de documenten aan en stuurt de nieuwe versies per e-mail op.
Bij een tweede beoordeling volgt in de meeste gevallen de goedkeuring, en vanaf dat moment mag je als operator vliegen onder de vergunning.
Declaratie indienen bij een STS
Werk je met een standaardscenario (STS)? Dan hoef je geen volledige vergunningsaanvraag te doen. Je dient alleen een declaratie in via de IL&T-website. Na de bevestiging van ontvangst mag je direct starten met vliegen binnen het STS.
Let er wél op dat je aan alle voorwaarden voldoet. De IL&T kan op een later moment een audit uitvoeren. Zorg dus dat al je procedures, checklists en documentatie netjes op orde zijn.