Let op: Veiligheidswaarschuwing voor drones met een DJI batterij type TB50 en TB55 [Update 16-11-2018]

06.11.2018| Droneflightcompany.com

Er zijn een klein aantal meldingen binnengekomen bij DJI van drones uit de serie Matrice 200 die tijdens de vlucht ineens geen vermogen meer hebben. De productbetrouwbaarheid en vluchtveiligheid zijn bij DJI topprioriteiten en om deze reden zijn er dan ook direct firmware updates uitgebracht. DJI vraagt de gebruikers van dit type drone dan ook om deze updates zo spoedig mogelijk uit te voeren.

Let op: De ILenT heeft hier een uitbreiding op gegeven en aangegeven dat het probleem zich niet beperkt tot de DJI Matrice 200 series, maar invloed hebben op alle DJI systemen die gebruik maken van de TB50 en TB55 batterijen. Dit betekent dat het niet alleen voor de Matrice 200 serie geld, maar ook voor de DJI Inspire 2 systemen. De ILenT adviseert naast het uitvoeren van de veiligheidsupdates om:

  • Een minimale bufferzone van 50 meter te hanteren tussen de drone en derden (mensen, verkeer en aaneengesloten bebouwing)
  • Emergency service (door politie, brandweer) conform ontheffing mits de speciale battery procedures van DJI worden gevolgd
  • Wanneer je bevoegd bent om EVLOS te vliegen, hier geen DJI Matrice 200 serie, DJI Inspire 2 of andere drones met het type TB50 of TB55 batterij te gebruiken
  • Het nieuws m.b.t. deze update nauwkeurig te volgen.

UPDATE 14-11-2018: De nieuwe veiligheidspublicatie van CAA-UK met betrekking tot de problemen met de TB50 en TB55 batterijen.

UPDATE 16-11-2018 DJI

Er zijn nieuwe firmware updates beschikbaar voor de gebruikers van TB50 en TB55 batterijen waarmee het batterijbeheersysteem wordt verbeterd en de stroomtoevoer tijdens de vlucht wordt geoptimaliseerd. DJI heeft deze updates uitgebracht nadat een klein aantal van deze batterijen onjuiste vermogenslevels toonden welke hebben geleid tot vermogensverlies tijdens de vlucht.

Deze firmware update lost een zeldzaam probleem op met betrekking tot het berekeningsalgoritme van de batterijstatus (SOC) en voegt hierbij de volgende maatregelen toe in de vluchtcontroller om de productbetrouwbaarheid en vliegveiligheid te verbeteren en dat is bij DJI topprioriteit:

1. Detectie van batterijtemperatuur vóór de start

De temperatuur van de batterijen moet 15C of hoger zijn voordat het voertuig kan opstijgen. Een batterij met een lage temperatuur heeft een grotere interne weerstand, welke een lagere spanning veroorzaakt dan in normale omstandigheden. Een batterij met een lage spanning zal een lage SOC (status van lading) waarde hebben.

2. SOC (Status van lading) detectie vóór het opstijgen

De spanning van de batterij zal worden gebruikt om de SOC-waarde te verifiëren door het DJI-algoritme in de nieuwe firmware. Deze SOC-waarde wordt vervolgens vergeleken met de SOC-waarde die wordt berekend door het SOC-berekeningsalgoritme om te kunnen bepalen of er een onjuiste (te hoge) SOC-waarde is. Wanneer de waarde niet blijkt te kloppen, zal de drone niet kunnen opstijgen.

3. Return-to-Home (RTH) of landen op voorhand

Wanneer er door het DJI-algoritme een verschil is gedetecteerd in de SOC-niveaus tussen het algoritme en het daadwerkelijke niveau wat groter is dan 5%, wordt RTH (Return-to-Home) automatisch geactiveerd bij een gedetecteerd batterijniveau van 30% en automatisch landen wordt geactiveerd bij 10% (gebaseerd op het DJI-algoritme). Is het verschil kleiner dan 5%, dan wordt er geen actie uitgevoerd.

DJI heeft uitgebreide tests uitgevoerd om de nieuwe maatregelen te verifiëren. Alle DJI-gebruikers worden dan ook dringend verzocht hun firmware direct te updaten om de nieuwste verbeteringen in de veiligheidsfuncties op te nemen. Of dit nu via de vluchtbesturings-app of het DJI Assistant 2 programma is. Plan tijd in vóór je eerstvolgende vlucht om deze updates uit te voeren. De DJI-Pilot app vraagt gebruikers om bij te werken en de DJI GO 4 app zal vluchten niet toestaan totdat deze update is uitgevoerd.

Uitvoeren firmware updates DJI Matrice 200

Wanneer je naar de DJI app gaat of de DJI Assistant 2 wordt er een melding gemaakt dat er een update klaarstaat, maar hoe voer je deze update uit? DJI heeft een instructievideo gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe je de firmware update kunt uitvoeren. Deze video kun je hier bekijken: https://www.djivideos.com/video_play/063a0ab4-e89f-40a1-a392-abc872232461?autoplay=1&poster=https://cdn-usa.skypixel.com/uploads/usa_files/video/image/6882abb7-522c-4183-834b-7263dccc3c99.jpg@!1200

Uitvoeren updates TB50 en TB55 batterij via DJI Assistant 2

Stap 1: Stop de batterij in het toestel. Verbind de drone vervolgens met je PC.

Stap 2: Start DJI Assistant 2

Stap 3: Update de firmware van het toestel naar de meest recente versie

Stap 4: Als de huidige versie wordt weergegeven als: V xx.xx.xxxx “—“, dan betekent dit dat sommige modules nog niet op de meest recente versie van de software draaien en nog moeten worden geupdate.

Stap 5: Belangrijk: Wanneer je meer dan 1 paar batterijen hebt, verwissel dan de batterij en voer dit hele proces opnieuw uit om alle batterijen individueel te updaten.

DJI Assistant 2 downloaden

Heb je de DJI Assistant 2 nog niet? Dan kun je dit hier downloaden: https://www.dji.com/matrice-200-series/info#downloads

Uitvoeren updates TB50 en TB55 batterij via DJI GO 4 of DJI Pilot (V0.6.3)

Stap 1: Controleer de versie van je firmware en zorg dat deze op de meest recente versie draait

Stap 2: Wanneer je firmware versie niet gelijk is aan de meest recente versie, gebruik dan DJI Assistant 2 om te updaten.

Stap 3: Installeer de batterijen in de drone, zet de drone vervolgens aan

Stap 4: De drone zal de firmware versie automatisch controleren. Wanneer de drone aangeeft dat de drone en batterij firmware versies inconsistent zijn, kun je over de balk vegen om de firmware te updaten.

Stap 5: Heb je meer dan 1 paar batterijen, verwissel dan de batterij en voer deze stappen opnieuw uit om ervoor te zorgen dat alle batterijen zijn geupgrade naar de meest recente software versie.

Controleren welke firmware versie je op dit moment draait

Wil je controleren op welke firmware versie jouw drone op dit moment werkt? Dan kun je daar de DJI Pilot app voor gebruiken.

Stap 1: Start de app

Stap 2: Ga naar Settings --> Common Settings --> About

Stap 3: Controleer de firmware

De laatste firmware versies in een overzicht

*Je kunt deze update packages downloaden van de officiële DJI website.

UPDATE namens DJI – Instructies voor en tijdens de vlucht

1. Laad de batterij volledig op totdat de indicator op de oplader aangeeft dat deze vol is, ga dus niet uit van de indicatie op de batterij zelf

2. Stop de batterijen in de drone, zet de drone aan en controleer in de app of het voltage boven de 4.25V is wanneer deze volledig is opgeladen

3. Tijdens de vlucht; Blijf het voltage van de batterij nauwlettend in de gaten houden via het submenu in de app gedurende de hele vlucht en zorg dat deze niet onder de 3,7V uitkomt.

4. Plan je vlucht zodat je op tijd kunt stoppen met vliegen en veilig kunt landen met ten minste 3,7V (ongeveer 30% van de volledig opgeladen batterij).

5. Herinnering: Hou de drone binnen VLOS (Visual Line of Sight) zodat je zeker weten kunt landen

6. Vlieg niet over personen, bewegende voertuigen of aaneengesloten bebouwing

Denk je een power-probleem te hebben met jouw TB50 of TB55 batterij?

Wanneer je denkt last te hebben van de eerder genoemde problemen m.b.t. een TB50 of TB55 batterij, neem dan contact op met de klantenservice van DJI via DJI Support en rapporteer het probleem.