Brandweerlieden Haaglanden opgeleid tot dronepiloot

18.12.2018| Droneflightcompany.com

De Brandweer Haaglanden heeft sinds kort een eigen drone ter beschikking. Deze drone moet de brandweerlieden straks gaan ondersteunen bij het blussen van branden. Er is een speciaal team opgeleid om met de drones te kunnen werken. 

Opleiding tot dronepiloot

De drone trainingen van de brandweer Haaglanden vonden plaats op de voormalige vliegbasis Valkenburg en bestonden uit een theorie- en praktijkgedeelte, gevolgd door een examen.

“Het is echt heel erg leuk,” zei Duncan van der Laar, Projectleider BAS (Brand Als Specialisme). “Maar het gaat ons ook gewoon heel veel informatie opleveren, in een veel sneller tempo dan wat we nu voor elkaar kunnen krijgen.” Als de brandweerlieden straks zover zijn en ze komen ter plaatse bij een incident, dan kunnen ze de drone meteen in de lucht brengen. Dan hebben ze een bovenaanzicht waar ze allerlei waardevolle informatie uit kunnen halen.

 

 

 

Grote meerwaarde

De brandweer heeft twee camera’s onder de drone hangen. De eerste is een normale camera waar ze foto’s en video’s mee kunnen maken. Die camera kan alle kanten op draaien. Daarnaast hangt er ook een warmtebeeld camera onder de drone. Het is de bedoeling dat de brandweer de beelden in de toekomst live naar de meldkamer en de COPI (COmmando Plaats Incident) kunnen streamen, zodat iedereen kan meekijken. Op basis van de beelden kunnen er dan betere keuzes worden gemaakt over de strategie en de techniek van de inzet.

Robert van de Ende, Coördinator team Brandonderzoek, deed ook mee aan de drone opleiding en vond het fantastisch. “Ik zie zeker de meerwaarde om een stukje beeldvorming van bovenaf te krijgen. Zeker in combinatie met de warmtebeeld camera. En voor brandonderzoek kan het straks ook een grote meerwaarde hebben.”

Samenwerking met politie en defensie

In Haaglanden is de drone nog niet in de praktijk gebruikt, maar in Twente en in Midden- en West-Brabant al wel. Daar worden al goede resultaten geboekt.

In het landelijk netwerk is afgesproken dat politie, brandweer en defensie zullen gaan samenwerken in de drone pool. Hoe die samenwerking er precies uit zal gaan zien is nog niet helemaal bekend, maar van der Laar heeft er in elk geval vertrouwen in. “Als het informatie oplevert en een betere beeldvorming, kan iedereen er wat aan hebben.” 

De Brandweer Haaglanden verwacht hun opgedane kennis in het eerste kwartaal van 2019 operationeel in te kunnen zetten. 

Drones steeds vaker ingezet

Drones bij de hulpdiensten staan nog in de kinderschoenen, maar er maken steeds meer hulpdiensten gebruik van de techniek. Zo maakt de politie al een tijdje gebruik van drones om een beter overzicht te krijgen van complexe situaties. Onbemande luchtvaartuigen worden ingezet om foto’s of video’s te maken bij onder andere verkeersongevallen. Hulpverleners kunnen dan een meer nauwkeurige inschatting maken van eventuele risico’s, alsmede van hoeveel inzet er nodig is. Ook voor surveillance worden al geregeld drones ingezet. Ambulancediensten zijn momenteel bezig met tests om medicatie en bloed per drone te vervoeren, zodat deze sneller ter plaatse kunnen zijn. Dat willen ze in de toekomst ook met AED’s doen, al zijn die nu nog te zwaar om met een drone te vervoeren.